Vellykket gourmetaften med mesterkokk

Bestyrer Sonja og bondelagskokk Halvar Ellingsen forbereder middagen, som hovedsakelig er basert på kortreiste råvarer. Foto: Guro Breck

Da bondelagskokk Halvar Ellingsen besøkte Grimsdalshytta i august, fikk gjestene oppleve en gourmetkveld de nok sent glemmer. Og vertskapet fikk inspirasjon til ytterligere satsning på lokalmat.

Mandag 23. august var en ganske spesiell aften på Grimsdalshytta. Omkring femti mennesker, en fin blanding av fjellvandrere, folk fra bygda og inviterte gjester, benket seg i den trivelige spisesalen  hvor de fikk servert en fem-retters gourmetmeny som besto av

• Hjemmebakt flatbrød med tyttebærrømme, samt speket elgpølse og speket reinhjerte - begge laget her på hytta
  • Puré av mandelpotet med røkt sik fra Jotunheimen Fisk og frisk salat fra Aukrust Gard & Urteri i Lom
  • Rein og elg med einersaus og byggotto med rotgrønnsaker, samt løkstuing
  • Bakt Dovrebrie med solbær, solmodnet i en hage på Dovre
  • Kirsebærsaus med fersk rips, hvor ripsen har modnet i hagen til tidligere bestyrer Emma, krem med bjørkeavkok og honning, og rømmevaffel til.

Ingen av gjestene gikk sultne derifra!

Satser på bærekraftig mat og naturopplevelser

Grimsdalshyttas første gourmetaften ble en realitet i forbindelse med at DNT og Norges Bondelag innledet et samarbeid om storsatsning på kortreist mat. Dette er igjen en del av en større satsning på mat i hele DNT, der bærekraftig mat, naturopplevelser og matopplevelser går hånd i hånd.

Som en inspirasjon for vertskapene besøker bondelagskokk Halvar Ellingsen tre turisthytter i løpet av sommeren og høsten. 23.og 24. august var han altså her på Grimsdalshytta. Halvar har erfaring fra Bagatelle, som kjøkkensjef på Palace Grill, souschef på Ylajali og Arakataka, som Norgesmester og deltager på kokkelandslaget.

Bondelagskokk Halvar Ellingsen kom med inspirasjon

Sonja Rykhus er vertskap på Grimsdalshytta sammen med mannen Rune. Hun ble skikkelilg inspirert av alt kokk Halvar kunne formidle. forteller at de handler lokale råvarer så sant det er mulig.

- Grimsdalshytta ligger høyt og fritt i Grimsdalen, en av Norges aller vakreste seterdaler. Fra spisesalen har vi et utrolig skue ut over dalen og mot Rondanes majestetiske topper. Gode og lokale mattradisjoner er en viktig del av gjesteopplevelsen her på Grimsdalshytta, og et godt eksempel er osten Dovre Ysteri Norsk Brie, sier Sonja. På Grimsdalshytta finner du den på frokostbordet hver dag, og den brukes i mange retter.

- Det var veldig morsomt å lage en fem-retters meny sammen med Halvar, og så fint å få inspirasjon til nye retter og nye måter å bruke den kortreiste maten på, sier Sonja. Hun trekker frem det at han bruker bjørk i maten som et eksempel, samt at hun nå kommer til å la bygg få en større plass i menyen. - Halvar ga oss inspirasjon til å bruke produkter vi ikke i det hele tatt hadde tenkt på at vi kunne bruke og dessuten bruke råvarene på andre måter og i andre retter, sier Sonja begeistret.

Til den store kvelden var det Sonja og Rune som bestemte hvilke råvarer som skulle inngå i menyen, mens gjestekokk Halvar komponerte menyen.

Dovre Ysteri Norsk Brie produseres på TINE Meieriet Dovre, som ligger ved kommunesenteret i Dovre kommune. Dette er et lite meieri med 13 ansatte, som har spesialisert seg på hvitmuggoster. Melka som brukes til å lage osten kommer fra kyr på Dovre og i Lesja.

DNT og Bondelaget med storsatsning på kortreist mat

Dette er en del av en større satsing på mat i hele DNT, der bærekraftig mat, naturopplevelser og matopplevelser går hånd i hånd. Norges Bondelag er samarbeidspartner i prosjektet.

- Fotturisten i Norge drar nytte av at vi har et aktivt landbruk over hele landet med stier gjennom kulturlandskapet, gjennom et åpent beitelandskap og ikke minst på setervollene. Mat og reiseliv henger sammen. Med dette prosjektet håper vi kunnskapen og verdien av å ta vare på dette i tida framover kommer frem, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

- Vi i DNT er opptatt av at maten vi spiser skal være naturvennlig, men også at den skal gi gode matopplevelser og god energi til turen. For oss er det veldig naturlig å løfte fram gode norske råvarer basert på lokale ressurser når vi skal servere mat. Norges Bondelag er derfor en viktig samarbeidspartner for oss når vi nå gjør et løft for å servere enda bedre og mer bærekraftig mat på hyttene våre, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 3. september 2021